Ugrás a tartalomra

Tagintézményeink

Kohászati Gyűjtemény, Miskolc

Északi Járműjavító Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény, Budapest Elektrotechnikai Gyűjtemény, Budapest
Műszaki Tanulmánytár, Budapest Alumíniumipari Múzeum, Székesfehérvár Kohászati Gyűjtemény, Miskolc Vegyészeti Múzeum, Várpalota

Kedves Látogatóink!

Az érvényes járványügyi előírások betartásával kiállításaink látogatásának szabályai a következők:

A kiállítás védettségi igazolvány nélkül is látogatható.

Kérjük, hogy használják a kihelyezett kézfertőtlenítőket. A kiállítótermekben, a belépéskor és az esetleges kedvezmények igénybevételéhez szükséges igazolványok ellenőrzésekor is kérjük, tartsanak egymástól 1,5 méteres távolságot, kivéve az egy háztartásban élőket.

Köszönjük megértésüket!

 

Massa Múzeum: Miskolc-Újmassa

Cím: 3517 Miskolc-Újmassa, Ómassai út
Nyitva tartás: Szabadtéri rész: május 15-től október 31-ig:
                                                  csütörtök-szombat: 10.00-16.00
                        Zárt részek: Június 1-től csütörtök-szombat: 10.00-16.00

Az újmassai Massa Múzeumnál a gyönyörű, Bükk ölelte környezet már önmagában is csodás kirándulóhely, azonban a Fazola-kohó melletti hatalmas szabadtéri terület is további kikapcsolódási lehetőséget biztosít múzeumi látnivalóink mellett a kirándulók számára.
Massa Múzeum: A magyar nagyüzemi vasgyártás megalapítójának, Fazola Henriknek és fiának, Fazola Frigyesnek életét, valamint a diósgyőr-hámori vasgyártás első időszakát és termékeit ismerhetik meg a látogatók a múzeumban.
Fazola-kohó: A múzeum épülete mellett emelkedik az impozáns Fazola-kohó, az egyik legjelentősebb hazai ipari műemlék, amellyel még 1871-ig dolgoztak. Az Európa szerte is ritkaságnak számító faszenes nagyolvasztó méltán nagy érdeklődésre tart számot.
Kovácsműhely: A rekonstruált vízikerekes vasverő (hámor) környéke gyakran zeng a nagykalapács ütéseitől, a hozzánk látogatók örömére.
Skanzen: A csobogó Garadna-patak túloldalán a vaskohászatban és a bányászatban működtetett gépi berendezések skanzenje vonja magára a látogatók tekintetét, itt a két rokon szakma érdekes, „óriás” eszközei tárulnak fel előttünk.

Kohászati Múzeum: Miskolc-Felsőhámor

Cím: 3517 Miskolc-Felsőhámor, Palota u. 22.
Nyitva tartás: Június 1-től október 31-ig Cs-Szo 10:00-16:00
                        November 1-Április 30-ig Szerda-Szombat: 10.00-16.00.                                      (Pénztár zárás: 15:30)

Lillafüredtől egy karnyújtásnyira, az Anna-barlang közelében, a szép felsőhámori völgyben található az egykori Kancellária épülete, ahol a Kohászati Múzeum gazdag anyagú, érdekes kiállítása megtekinthető.
A múzeum felsőhámori állandó kiállítása a magyar és az egyetemes vaskohászat fejlődéstörténetét tárja elénk az ókortól a XX. század végéig, a magyarországi vasgyártás történetét pedig a X. századtól követhetjük nyomon. A működő modellek, makettek, diorámák, eredeti filmfelvételek szemléletesen mutatják be az egyes korok vaskohászati technikáit és eljárásait. Az állandó kiállítás több kuriózumnak is helyt ad: megtalálhatóak itt a X-XII. századból származó, Imolán, illetve Kőszegfalván feltárt, eredeti körülmények között bemutatott bucakemencék, valamint az Al-Duna szabályozásánál használt, Diósgyőrben készült világhírű acélvéső. A múzeum a négy kiállító teremben a kohászati iparág négy fő foglalkozási ágát, a nyersvas, -és acélgyártást, valamint a hengerlést és a kovácsolást részletesen, az öntvénygyártást, a drótgyártást, továbbá az anyagvizsgálati eljárásokat kisebb terjedelemben mutatja be.

 

Megközelíthetőség:

Kohászati Múzeum

GPS: 4J4H+Q3 Miskolc

A múzeum Miskolc irányából az 5. és 15. számú helyi járatú (MVK) autóbuszokkal a Felsőhámor megállótól mintegy 10 perces sétával közelíthető meg. Gépkocsival Miskolc felől Felsőhámornál a lillafüredi útról letérve érhető el. Kisvasúttal érkezőknek Lillafüred megállótól 10 perces séta Miskolc irányába. Autóbuszos csoportoknak a lillafüredi parkoló használatát ajánljuk, ahonnan rövid sétával múzeumunk elérhető.

Massa Múzeum

GPS: 4H7Q+79 Miskolc

A Massa Múzeum a 15. helyi buszal megközelíthető, az „Újmassa - Őskohó” megállótól mindössze egy percnyi sétára (nagyjából 100 méterre) található, de megközelíthető erdei kisvasúttal is, a „Fazola-kohó” megállóból.

Kohászati Gyűjtemény, Miskolc

Kapcsolat

Massa Múzeum: 3517 Miskolc-Újmassa Ómassai út; Kohászati Múzeum: 3517 Miskolc-Felsőhámor, Palota u. 22.

e-mail: kohaszatimuzeum@kozlekedesimuzeum.hu

Telefon: (+36-46) 379-375, (+36-30) 836 47 36

Közösségi média

Facebook