Ugrás a tartalomra

Kutatók Éjszakája 2018

Szeptember utolsó péntekje a tudományé, a tudományos kutatóké és mindazoké, akiket a tudomány érdekel. A Kutatók Éjszakájára idén szeptember 28-án kerül sor, és az év újdonsága, hogy sok helyen 29-én, szombaton is folytatódnak a rendezvények.

Helyszín: Elektrotechnikai Gyűjtemény, Budapest (1075 Budapest, Kazinczy utca 21.)
IDEJE: 2018. Szeptember 28. 16:00

A tudomány fesztiválját egész Európában ünneplik. Az Európai Unió Bizottságának Marie Skłodowska Curie Akciói keretében azért hirdetik meg és támogatják anyagilag is évről évre ezt az eseményt, mert úgy gondolják, hogy a tudományos kutatás, az új tudás előállítása Európa jövőbeli versenyképességének a záloga, és a fiatalok bevonása a kutatómunkába ennek előfeltétele. Az első ilyen eseményen még csak néhány intézmény nyitotta meg kapuit, és szervezett érdekes programokat, tavaly viszont már közel 50 magyarországi település 200-nál több helyszínén 2000 program várta a sok tízezer érdeklődőt. Európa-szerte több mint egymillióan közel félezer városban vettek részt az a tudomány ünnepén.  

Bár a kezdeményezés elsősorban a kutatói pálya népszerűsítését szolgálja, ezért leginkább a tizen- és huszonévesekre számít, a programok vonzók és elég érdekesek ahhoz, hogy a gyerekektől a 99 évesekig mindenki megtalálja a számára izgalmas eseményeket. A rendezvény során a látogatók beléphetnek máskülönben zárt laboratóriumokba, megismerkedhetnek a tudományos kutatás számos új eredményével, sok helyen játékos formában sajátíthatnak el tudományos ismereteket. #kutatokejszakaja2018

Szeptember 28-án az Elektrotechnikai Múzeum Zipernowsky termében, szeptember 29-én a Műszaki Tanulmánytárban várjuk látogatóinkat (a második nap programjait lásd ezen a linken)

 

Programjaink az első napon:

 

  • 16:00-16:40 Balogh-Ebner Márton: MMKM Archívumának és a Napi Történelmi Forrás együttműködése

Az előadás az MMKM Archívumának és a Napi Történelmi Forrás együttműködéséről szól. Bemutatja, hogy ez milyen kutatási lehetőségeket teremt. Az előadás ezen felül arról is szól, hogy miképp lehet az archívumi anyagokat kutatni, hogy néz ki a kutatás.

 

  • 16:40 – 17:20 Tinku Balázs: Feltárás az Archívumban - az óbudai és az angyalföldi-újpesti hajógyári képek feldolgozása

 

2017-ben a Múzeumban kollégáimmal és a Fortepan segítségével több, mint 2.000 db szakszerű leltározás és képleírás nélküli fényképet dolgoztunk fel. A üvegnegatívból előhívott fényképek a századfordulótól az 1950-es évekig mutatják be az óbudai és az angyalföldi-újpesti hajógyári munkálatokat, hajókat és hajóépítéseket. A Fortepan felületére felkerült 1.200 kép mögötti értékmentő munkáról szól az előadás, valamint arról, hogy az eltelt egy évben milyen hajózástörténeti szakmai áttörést eredményezett a munka.

 

  • 17:20 -18:00 Domonkos Csaba: De honnan tudjuk, hogy mégis milyen volt?

Min vitatkoznak a történészek, és milyen forrásokat használhatunk fel a budapesti hidak történetéhez, ha nem arra vagyunk kíváncsiak, hogy hány tonna acélból épültek, hanem hogy mikor merült fel az ötlet, ki javasolta, vagy mikor milyen színe volt a hidaknak? Az előadás azt járja körül, hogy milyen lehetőségek állnak ma rendelkezésre, és milyen dokumentumokat keresünk a múlt jobb megismeréséhez.

 

További információk a program elérhetőségein:

Honlap http://www.kutatokejszakaja.hu/
Facebook https://www.facebook.com/kutatokejszakaja
Twitter https://twitter.com/kutatok_ejszaka
Instagram https://www.instagram.com/kutatokejszakaja/
Youtube https://www.youtube.com/channel/UCZFaAN5NkpSw0kP7rbjtbgg