Ugrás a tartalomra

Megérkezett a bengáli

Több mint 30 év után újabb villamossal gazdagodik a múzeum gyűjteménye: megérkezett Budapestre a Szegedről vásárolt „bengáli”.

A Közlekedési Múzeum küldetésének tartja, hogy beszerezzen egy-egy példányt azokból a járműtípusokból, amelyek meghatározó szerepet játszottak az elmúlt évtizedekben a közösségi közlekedésben, és hozzátartoztak a magyar városok arculatához. A két évvel ezelőtt elindult gyűjteménygyarapítási program célja ezeknek a hiányosságoknak a pótlása, hogy mire a múzeum új épülete az Északi Járműjavító területén felépül, a korábbinál jóval gazdagabb, a magyar közlekedéstörténetről teljesebb képet adó kiállítással várjuk látogatóinkat.

Ilyen „kötelező”, de mindeddig hiányzó jármű a „bengáli”, amely a vidéki városok jellegzetes villamosa volt, bár egy időre Budapest utcáin is feltűnt. Az FVV csuklós villamosok egyirányú, egyoldali ajtós prototípusát 1961-ben mutatták be és előbb Budapesten, majd Debrecenben egészen 1978-ig gyártották. A villamosok főműhelyi technológiával készültek, a Ganz csuklós villamosokkal párhuzamosan. A köznyelvben az előbbi a „házi csuklós”, míg utóbbi az „ipari csuklós” becenevet kapta az eltérő gyártási körülmények miatt (a Ganz csuklós villamosokat nagyipari körülmények között készítették). A villamosok a „bengáli” becenevet lomhaságuk, sajátos formájuk és az indításkor hallható jellegzetes hangjuk miatt kapták.

A bengálik különböző típusai évtizedekre meghatározták Szeged, Debrecen és Miskolc villamosközlekedését. Korukat messze túlélve csak az elmúlt években vonták ki őket teljesen a forgalomból, legutoljára 2014-ben Debrecenben. A Közlekedési Múzeum gyűjteményébe most bekerült tízajtós villamos (FVV CSM–4) az 1978-ban legyártott utolsó 5 darab egyike, mely egészen 2011-ig közlekedett a szegedi közforgalomban, elsősorban a 4-es viszonylaton. A jármű eredeti pályaszáma 814 volt, amit a 2000-es évek elején számoztak át 818-ra, ekkor kapta meg új festését is. A múzeum célja, hogy a közeljövőben a villamost utolsó forgalmi üzemállapotának megfelelően szakszerűen restaurálja, és azt új állandó kiállításán a látogatók számára is bemutassa.

 

A „bengáli” szállításáról, történetéről készült kisfilmünket a jövő hét folyamán kereshetitek közösségi média felületeinken és honlapunkon!