Ugrás a tartalomra

Közel 1100 újabb kép a Fortepanon!

Folytatódik a megújuló Közlekedési Múzeum és a Fortepan közös értékmentő munkája – Közel 1100 új kép érhető el ingyenesen online

A másfél éve megkezdett közös digitalizálási projekt első tavalyi sikere után most hozzávetőleg 1100, az elmúlt hónapokban digitalizált fotót tett közzé honlapján a Fortepan képarchívum a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum gyűjteményéből. A hazai közlekedéstörténet páratlanul gazdag és máig példátlanul átfogó szelete vált így nyilvánossá, mindenki számára ingyenesen hozzáférhetővé online: az újonnan megjelentetett fotóanyag bepillantást enged a közlekedéstörténet társadalmi lenyomataiba, az akrobata-repüléstől a mezőgazdasági kiállításokig, a kiskocsi versenyektől a korai villamosokig.

A Múzeum gyűjteményének darabjaiból készült válogatás felöleli a repülés, a hajózás, a közúti közlekedés vagy épp a kötöttpályás közlekedés – így a vasút, a villamos és a HÉV – történetét. A fényképgyűjtemény összeállítása során külön hangsúlyt fektettek a kényes üveglemezek feldolgozására. A cél elsősorban az volt, hogy bemutassák a múzeum archívumának értékes darabjait. 

A képek származási helye is meglehetősen sokféle. Az egyedi felajánlások közül kiemelkedik a repülés történetét feldolgozó képgyűjtemény, hiszen most az Asbóth örökség fotóanyagának jelentős része elérhetővé vált. Emellett számos kép érkezett a korai magyar repülés történetébe bepillantást engedő repülőgép- és repülőgépmotor-tervező Kolbányi Géza, vagy épp Czapáry Jenő hagyatékából, mely az Endresz György–Magyar Sándor féle első magyar óceánátrepülést dolgozza fel.

A most publikált közel 1100 kép a Fortepan honlapján, a "Friss" menüpontban érhető el: http://fortepan.hu/?view=new