Műszaki Tanulmánytár
Műszaki Tanulmánytár

alt

A Műszaki Tanulmánytár speciális kiállítótér, ahol a látogatók a kiállítás és a raktár között átmenetet képző termekben ismerhetik meg a hazai technikatörténet fejlődését több mint 16.000 műtárgy segítségével. A tárlat az egyszerű háztartási eszközöktől a világhírű találmányokig mutatja be az elmúlt évszázadok és a közelmúlt műszaki tárgyait. Az érdeklődők előtt a Mobileum elnevezésű gépcsarnok is nyitva áll, ahol a látogatók interaktívan ismerhetik meg a magyar gépfejlesztés 150 évének legfontosabb stádiumait.


 A Műszaki Tanulmánytár tervezett programjai 2017-ben.


 Ipari Forradalom?
Irányított iparfejlesztés 1946-1956

Kiállítás a Műszaki Tanulmánytárban 2016. november 23-tól

 

Az 1956-os forradalom és szabadságharcot megelőző évtized gazdasági „fejlődéséből” ragad meg momentumokat az „Ipari Forradalom?” című kamarakiállítás a Műszaki Tanulmánytárban.            

A tárlat azt a kettősséget mutatja be, hogy az 1946-1956 közötti évtizedben milyen magyar fejlesztések történtek, sokszor annak ellenére, hogy a hazai ipar nem teljesedhetett ki szabadon, hiszen az erőltetett és sok esetben hibás iparfejlesztés gyakorlatilag gúzsba kötötte ezt a szektort is.

A II. világháború hatalmas pusztítása után a magyar gazdaságot a központi irányítás, majd a tervutasításos pártállami rendszer jellemezte. Előbb az újjáépítés, a lakosság ellátásának biztosítása, majd a kommunista hatalomátvétel utáni államosítás és tervgazdaság szigorúan szabályozta, hogy mit és mennyit termelhet az ország. A mennyiség fontosabb volt a minőségnél, és a nehézipar – valamint a fegyverkezés – igényei a lakossági fogyasztásnál.

Ebben a környezetben is születtek azonban meghatározó hazai ipari fejlesztések, amelyek közt van, ami sikeres lett, míg másokat a gazdaság irányítói nem engedtek kiteljesedni. A kiállítás évenként emel ki jellemző fejlesztéseket, gyártmányokat, amelyek vagy meghatározó termékké váltak, vagy elhaltak a tervutasításos gazdaságirányítás döntése nyomán.

A kiállított tárgyaknak tartanak tükröt a tablók, az ott szereplő adatok, ábrák és infografikák, amelyek az államosítást, a hároméves és ötéves terveket, a korabeli iparpolitikát és hatásait mutatják be. A Műszaki Tanulmánytár új kamarakiállítása az 50-es évek ipari fejlesztéseinek áttekintése mellett hangulatképet ad a kor társadalmi, politikai berendezkedéséről is.

Azok a tárgyak, amelyek a kiállítás témájához kapcsolódnak, de méretüknél fogva nem kerülhettek be a kamarakiállításba, külön jelölést kapnak az állandó tárlatban.

A kiállításhoz kapcsolódó honlapon (http://www.mmkm.hu/Honlap/50esevek/index.htm) további információk, videoanyagok és viccek idézik meg a korszakot.

A kiállításhoz kapcsolódó keresztrejtvény

A kiállítás 2016. november 23-tól 2017. január 31-ig látható.

 


Rejtély a Tanulmánytárban

(nyomozós játék)

Részletek


 

alt 50 éves az Országos Műszaki Múzeum - virtuális kiállítás

Cím: MMKM Műszaki Tanulmánytár

1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 10

Térkép


  Az oldal tetejéreAz oldal tetejére

Galéria