Öntödei Múzeum
Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény (1027 Budapest, Bem József. u. 20.)

alt

Van egy szemet gyönyörködtető hely a budai Vízivárosban, ahol több mint száz évet lépünk vissza a történelemben. Ez a hely egy jellegzetes, fűrészfogas téglaarchitektúrás homlokzatú régi gyárépület, mely szerényen húzódik meg régi bérházak tövében, modern üvegpaloták szomszédságában. Ganz Ábrahám egykori gyára ez, melynek falai között még a ’60-as években is működött az öntöde. E falak között gyártották egykoron - Ganz szabadalma alapján - a világhírű kéregöntésű vasúti kerekeket, s itt dolgozott Mechwart András is, kinek nevéhez a Ganz ipari birodalom kiépítése fűződik. E falak között 1969-ben nyílt meg itt Közép-Európa első öntészeti múzeuma.
Az állandó kiállítások Ganz Ábrahám és Mechwart András munkásságát, az eredeti öntödei berendezéseket és a magyar öntészeti emlékeket mutatják be.

Golyó s toll

Automata sebességváltó, golyóstoll, golyós dezodor.

Hogyan működik a golyóstoll? Kiknek a nevéhez fűződik eza találmány? Mi történik, ha a golyóstollból kiszabadul a golyó? Milyen utat jár be és milyen nyomot hagy maga után egy henger, kocka vagy tetraéder testében? Kísérletezz velünk és járd körbe az Öntödei Gyűjtemény kiállításait rendhagyó módon!

A 2017. augusztus 31-ig megtekinthető Bíró László József emlékkiállításhoz kapcsolódva várunk kreatív alkotóműhelyünkbe!

Belépés: érvényes belépőjeggyel, illetve a gyerekek számára a 300 forintos múzeumpedagógiai foglalkozás díjának megfizetésével.

Ajánlott korosztály: 5 éves kortól


Telefon: +36 1 201 43 70, +36 30 693 34 05, E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
  Az oldal tetejéreAz oldal tetejére

Galéria